WhatsApp Image 2022 02 03 at 14.54.53

Izaslanstvo Općine Klis danas je boravilo  u prvoj službenoj posjeti općini Novi Travnik, nakon što je Općinsko vijeće krajem siječnja/januara 2022. godine donijelo  Odluku  o  uspostavljanju suradnje i prijateljskih odnosa sa općinom Klis u Republici Hrvatskoj. Uz načelnika Općine Klis  Jakova Vetmu izaslanstvo su sačinjavali Maja Zelić, voditeljica EU projekata, Rina Ćurković, voditeljica javnih nabava i EU fondova i Mirko  Galić, savjetnik za  ulaganja u  komunalnu infrastrukturu.

Buduća međusobna suradnja bit će usmjerena na područja turizma, kulture, sporta, školstva, gospodarstva, ekologije, mladih, nevladinih organizacija i razmjeni iskustava lokalnih uprava.

Klis je općina u Splitsko – Dalmatinskoj županiji, nadomak Splita , osim po kulturnim i povijesnim znamenitostima prepoznata i po tome što prednjači u Republici Hrvatskoj po uspješno realiziranim projektima povlačenja bespovratnih sredstava EU.

Radeći projekte uspjeli su znamenitu Klišku tvrđavu u potpunosti obnoviti, staviti je u funkciju javnosti i turizma i na taj načn osigurati sredstva za provedbu drugih projekata iz oblasti kulture i obnove infrastrukture.

Kroz EU projekte uspjeli su osigurati poticaje u oblasti razvoja poljoprivrede, obnovi i toplifikaciji objekata individualnog stanovanja te promociji kulture i zaštit povijesnog  naslijeđa.

Slični problemi prisutni su i u našoj lokalnoj zajednici a u cilju njihovog rješavanja na dobrobit  svih građana Novog Travnika  u narednom periodu  kroz  zajedničko pristupanje EU projektima i projektima trilaterale ( Hrvatska - BIH- Crna Gora) kao i razmjenu  iskustava i dobrih praksi   radit će se na realizaciji  prioritetnih projekata.

Novi Travnik može biti ponosan na nekropolu stećaka „Maculje“ koja se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine, koju je potrebno dodatno promovirati, zaštititi ali ujedno učiniti dostupnom javnosti te će svakako biti u fokusu buduće suradnje.

Načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo sa suradnicima izaslanstvu  Općine Klis prezentirao je kapacitete Novog Travnika  kao što su Dom kulture, Sportska dvorana, Olimpijski bazen, Mali sportski tereni i dr. a poseban naglasak stavljen je na mogućnosti razvoja Industrijsko poslovne zone  „Neobarje“.

Dva izaslanstva obišla su sve  kapacitete  u koje bi se moglo ulagati kroz pristup EU fondovima uključujući i Vatrogasni dom kome je potrebna obnova u smislu  izgradnje tehničkih kapaciteta, nabave  profesionalne  opreme za unapređenje rada na terenu  kao i stvaranju boljih uvjeta za brzu intervenciju u slučajevima poplava, požara i drugih nepogoda.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17