ck.png

Pomozimo zemljotresom pogođenom narodu Sirije i Turske

Općina Novi Travnik u koordinaciji je sa  Crvenim križem općine   Novi Travnik po pitanju pružanja  pomoći u svim situacijama elementarnih nepogoda a posebno ovih dana kada su Turska i Sirija pogođene razornim  zemljotresom koji je odnio više tisuća ljudskih života.

 Općina Novi Travnik poziva  građane da se odazovu  apelu Društva crvenog krsta/kriza BiH i  Crvenog križa Federacije BiH za prikupljanje pomoći  stradalima u  ovim zemljama.

 Aktiviran je  humanitarni broj  17023, čijim pozivanjem  se doniraju  2KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja. Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun  Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna, posredstvom Drštva Crvenog krts/križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu. Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim križem Federacije BiH i Crvenim krstm Republike Srpske te Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji sa Predstavništvom Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i uredima u Turskoj i Siriji.

Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta za ove dvije zemlje  skrenuta je pažnja kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti lokano prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju.

Upućen je poziv i drugim nevladinim  i karitativnim  organizacije, kompanijama i građanima BiH da  se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Svi pojedinci koji žele pomoći u spašavanju unesrećenih mogu svoju prijavu podnijeti i putem Crvenom križu Novi Travnik.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17