undp_9.png

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na informativnu sesiju posvećenu energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, koja će se održati 7.11.2023. u 14:00, Sala Općinskog vijeća u Novom Travniku, u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta "Dekarbonizacija stambenog sektora" (Residential) koji finansira Švedska.

 

Naša općina ponosno se ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.  

 

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP općtina/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

 

Na info sesiji će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za našu općinu unutar ovog projekta. Cilj nam je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Također ćemo istaknuti brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

 

Pozivamo sve građane/ke, kao i druge zainteresirane, uključujući upravitelje zgrada i pružatelje usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.Za više informacija o projektu, molimo posjetite: https://bit.ly/3R2FYpB

 

Za dodatne informacije o informativnoj sesiji, molimo kontaktirajte:

Općina Novi Travnik

Služba za gospodarstvo,razvitak,obnovu i stambeno-komunalne poslove 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 Tel: 030 795 626

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17