opcina.novi.travnik@tel.net.ba +387 (0)30 795 600

dujo boban spl

Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji nastavio je sastankom sa županom iste, gospodinom Blaženkom Bobanom.

Splitsko-dalmatinska županija je upravno-teritorijalna jedinica u srednjoj Dalmaciji sa sjedištem u Splitu. Prostorno je najveća hrvatska županija sa turizmom kao najvažnijom gospodarskom granom. Ipak, osim prirodnih ljepota u gospodarskom smislu ova Županija itekako ima još ima mnogo toga za ponuditi od trgovine, te raznih grana industrije, kako brodogradnje tako i strojogradnje/metaloprerađivačke industrije, elektroindustrije, prerade kože do kemijske i industrije građevnog materijala.

Sve ovo, motiviralo je Duju da ostvari konkretniju suradnju s predstavnicima ove Županije te je nakon sastanka s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom, posjetio i župana Bobana koji je iskazao ogromna interes ne samo za Novi Travnik nego i ostale općine Središnje Bosne.

Ovaj nekadašnji gradonačelnik Solina već je donekle upoznat sa određenim pozitivnim suradnjama općina i gradova njegove Županije sa istima u Središnjoj Bosni, poput primjera prijateljstva koje njeguju Grad Kaštela i Općina Kiseljak. Prema riječima načelnika Duje, župan Boban će nastojati povezivati i druge slične sredine ovih dviju županija na obostranu korist prije svega gospodarsku, ali i onu jednako važnu, društvenu, poput kulture i sporta ali i obrazovanja. Razgovarano je i o političkoj situaciji, stanju u većinski hrvatskim općinama a Boban je, dodao je Dujo, iskazao ogromno zanimanje za ovo područje u kojem je hrvatski narod značajno stradao u proteklom ratu te spremnost da podrži i obilježavanja za isti, važnih datuma i obljetnica ali i drugih važnih manifestacija.

Ipak, najviše se razgovaralo o gospodarskoj suradnji kao osnovi života i opstanka naroda na ovim prostorima ali i ugodnijeg života na obostranu korist općina s obje strane granice. Naime, osim jakog privatnog sektora, razvijenog gospodarstva i raznovrsni djelatnosti, Županija splitsko -dalmatinska nudi i suradnji s javnim gospodarskim društvima ali i iskustva svoje iznimno uspješne Razvojne agencije pogotovo kada je riječ o EU fondovima.

S ozbirom kako Općina Novi Travnik trenutno puno ulaže u razvoj svoje poslovne zone Neobarje, župan je za suradnju ponudio jednu od njihovih uspješnijih zona poput zone  PODI – zapad – DUGOPOLJE.

Pomoć je ponuđena i kroz obrazovni sektor koji je također u nadležnosti Županije a pomoć mladima, podrška srednjim školama i kroz postojeći Centar izvornosti svakako će dobro doći kao i podrška studentima iz Središnje Bosne koji svoje obrazovanje grade upravo na području Splita i okolice.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17