smrike

S ciljem obnove i zaštite kulturnog i graditeljskog naslijeđa na području lokalne zajednice, Općina Novi Travnik implementirala  je projekt “Radovi na obnovi i restauraciji  nacionalnog spomenika Nekropola Smrike Novi Travnik”.

Spomenik koji se nalazi  na lokaciji Stojkovići u općini Novi Travnik, podignut je 1975. godine i djelo je jednog od najpoznatijih graditelja memorijalne arhitekture u regiji - Bogdana Bogdanovića.

Izuzetne je umjetničke vrijednosti i sadržava sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja.

Radovi koje je izvodilo poduzeće “Neimari” d.o.o. Sarajevo uz stručni nadzor “Urbing d.o.o. Sarajevo, sadržavali su: pripremne radove, čišćenje  devet kamenih spomenika i ploče na ulazu, razvrstavanje kamenih dijelova dva porušena spomenika te sastavljanje i njihovu rekonstrukciju .

Ukupan realizirani proračun projekta je  22.932,00 KM.

Projektne aktivnosti financirane su iz Proračuna Općine Novi Travnik, a Federalno ministarstvo kulture i športa financijski je podržalo projekt iznosom od 10.000,00 KM.

Cilj projekta je zaštititi ovaj kulturni krajolik, koristiti ga u izvornoj namjeni tj. prezentirati njegovu univerzalnu simboliku i time doprinositi  afirmaciji kulturnog i povijesnog nasljeđa Novog Travnika i Bosne i Hercegovine.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17