Notice

Vijesti

Načelnik Lendo održao govor na 21. Euroazijskom ekonomskom samitu

 Fotogaleriju možete pogledati klikom na sliku iznad

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo  bio je sudionik u radu 21. Euroazijskog ekonomskog samita, koji  se, u organizaciji Fondacije Marmara, održao 11. i 12. 04. 2018.godine  u Istanbulu.

Ovaj skup aktuelnih i bivših najviših zvaničnika država i vlada Turske, zemalja Evropske unije, regiona Zapadnog Balkana, Bliskog Istoka, Kavkaza, Centralne Azije i dalekog Istoka, kao i vodećih privrednika sa ovih područja, bio je posvećen nekim od najvećih dilema današnjice a tiču se utjecaja novih tehnologija i politika na ekonomski razvoj, posebno u oblasti energetike.

Tokom Samita  održano je više  interaktivnih sesija na kojima su akademici, političari i regionalni  lideri razgovarati   o postavljenim temama.

Kao jedan od rijetkih govornika iz BIH na  sesiji  „ Smart cities“ ( „Pametni gradovi“) načelnik Lendo  istakao je kako su  ključni ciljevi lokalnog ekonomskog razvoja na prostoru općine Novi Travnik   zdrava životna sredina, zapošljavanje ljudi i podizanje kvaliteta općinske administracije kao servisa građanima.

Načelnik Lendo u svom govoru se osvrnuo i na razvoj industrijskih zona kao pokretača privrednog razvoja te je istakao  da je u industrijskoj zoni „Bratstvo“ razvijena  metaloprerađivačka industrija  sa namjenskom, industrijom kovanja,  fabrikom hidrauličnih elemenata te  izrada zavarenih konstrukcija većih dimenzija (elementi za kranove, turbine i slično), gdje je  zaposleno cca 2.500 radnika.

U svog govoru načenik nije propustio istaknuti  da se na svega 2 kilometra udaljeno od centra grada uspostavila nova industrijsko – uslužna  zona „Neobarje“, koja zauzima 54 ha površine te da su unutar zone izgrađena   četiri proizvodna objekta , s tim da su dva investitora  počela   sa radom i zaposlila 250 radnika, u proizvodnji obuče i stolarije.