SMRT DJEVOJCICE PLAKAT Poster B1 BIH Preview

U Kino dvorani, odnosno u Domu kulture Novi Travnik večeras će se održati filmska projekcija hrvatskog filma "Smrt djevojčice sa žigicama" koja redovite filmske projekcije nakon dugo godina vraća na velika vrata u naš grad! Večerašnji film triler je poznatog hrvatskog autora Gorana Kulenovića rađen prema literarnom bestseleru Zorana Ferića i nakon uspješne regionalne festivalske turneje od danas kreće s prikazivanjem u bh. kinima, ali ono što je još važnije predstavlja prvi regionalni naslov koji je ujedinio manjinsku bh. koprodukciju koja će svojim redovnim projekcijama otvoriti dio kino dvorana Mreže neovisnih kino prikazivača u gradovima Federacije BiH..

 

Naime, u proteklom razdoblju Općina Novi Travnik kroz projekt Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a koji je realiziran uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH uložila je blizu 200 tisuća KM u novu profesionalnu opremu i adaptaciju prostora kako bi svojim građanima omogućila filmske projekcije na razini svjetskih kina.

Sastanak_-_Maglaj_-_odgovorni_-_in_text_copy.jpg 

Kino dvorane u Novom Travniku, Gradačcu, Kiseljaku, Žepču, Tešnju, Posušju, Livnu, Brezi, Tomislavgradu, Goraždu, Cazinu, Bugojnu i Ilijašu su u potpunosti digitalizirane, točnije dobile su najnoviju digitalnu kino opremu koja će im omogućiti prikazivanje najnovijih svjetskih naslova. Plod je ovo suradnje i financijskog ulaganja Fondacije te spomenutih lokalnih zajednica što je rezultiralo dosad neviđenim projektom, ne samo u BiH nego i šire. Osim toga, Fondacija ulaže dodatan trud i sredstva kako bi novi kino prikazivači bili što financijski održiviji. Cilj im je osigurati i dodatnu opremu za promociju, aparate za osvježenje, te kokice. Prethodno su organizirani i u novi pravni subjekt kako bi imali što jači nastup i bolje uvjete prema distrubuterima.

 Sastanak_-_Maglaj_-_In_Text_copy.jpg

Ono što je također važno istaknuti je da je ovo samo početak jer Općina u doglednom vremenu nastoji Kino dvoranu dići na još veću razinu u suradnji s Općinom Klisom iz Republike Hrvatske i Općinom Herceg-Novi iz Crne Gore. Ove tri Općine projektom Interrrega aplicirale su prema fondovima Europske unije i nastojat će osigurati dodatno ulaganje i opremanje kino dvorana.

Cilj povratka filmskih projekcija u Novi Travnik je puna Kino dvorana i omogućavanje građanima dodatnog kulturnog sadržaja jer obiteljski ili prijateljski odlazak u kino posebna je vrsta druženja i doživljaja.

Redovite filmske projekcije posebno će razveseliti novotravničke mališane koji će u skladu s Mrežom neovisnih kino prikazivača imati mogućnost gledanja najnovijih crtića i ni na koji način neće kasniti u odnosu na svoje vršnjake u ostalim sredinama.

Stjepan Dujo, načelnik Novog Travnika ne krije zadovoljstvo ovim projektom kojim će nakon dugo godina Novotravničani imati priliku uživati u kino projekcijama. 

"Građani više neće morati putovati u Zenicu ili Sarajevo nego će po puno pristupačnijim cijenama uživati u svjetskim filmskim ostvarenjima u svom gradu. Osim što smo na ovaj način započeli rekonstrukciju dvorane te samu digitalizaciju, projekt nam je otvorio i neka nova vrata suradnje putem prekogranične suradnje jer smo sada puno konkurentniji za daljnja ulaganja i projekte. Ukratko, ovo je pravi način pomoći viših razina, ovo su konkretna i dugoročna ulaganja i još jednom zahvaljujem Fondaciji za kinematografiju na čelu s gospodinom Antonijom Beusom", kazao je načelnik Dujo. 

Što se tiče večerašnjeg filma, "Smrt djevojčice sa žigicama" je svoju međunarodnu premijeru doživio ovoga ljeta na Sarajevo film festivalu. Projekcija filma zakazana je od 19 sati, dok cijena ulaznice iznosi 5 KM.

PREUZETO: notra.ba

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17