Notice

Vijesti

Informacija za javnost

 (Fotogaleriju slika sa terena možete pogledati klikom na sliku iznad)

Dana 29.01.2018. godine u zgradi općine Novi Travnik na inicijativu načelnika Refika Lende održan je radni sastanak na temu zaštite šuma kome su bili prisutni predstavnici Kantonalne uprave za šumarstvo SBK/ KSB,  Šumskog privrednog društva „Šume Srednjobosanskog kantona“, Policijske stanice Novi Travnik i lokalne zajednice.

Sastanak je održan kao nastavak aktivnosti na sprječavanja nelegalne sječe šuma i potrebe pojačane  zaštite svih šumskih resursa.

Sudionici sastanka složili su se sa načelnikom Općine da  je situacija više nego alarmantna te da je  na  određenim lokalitetima došlo do potpune  devastacije šuma.

Općina Novi Travnik  zainteresirana je da se sačuvaju prirodni resursi te će u tom smislu  pružiti  materijalnu  pomoć  i policiji i nadležnim tijelima u oblasti šumarstva kako bi  se spriječila bespravna sječa i distribucija drvnog sortimenta.

Kako je tokom sastanka istaknut problem nedostatka  šumara i policajaca na terenu, načelnik Općine obavezao se da će Vladi Srednjobosanskog kantona uputit zahtjev u kom će tražiti da se poveća broj čuvara šuma na prostoru Novog Travnika, a od nadležnog ministra i  policijskog Komesara tražiti da se uspostavi ispostava Policijske stanice Novi Travnik na području MZ Opara, budući je konstatirana  veća potreba prisutnosti  policije na terenu kao mjera  redovite kontrole prometa vozila i  sprječavanja transporta ukradene šume.

Sa sastanka je upućen poziv  građanima i predstavnicima Mjesnih zajednica da se aktivnije uključe u suzbijanje bespravne sječe šuma u smislu da nadležnim institucijama prijavljuju osobe koje vrše  sječu i vozila kojima se odvoze drvni sortimenti a sve u cilju zaštite šuma i izvorišta.

Stanje na terenu možete pogledati ovdje.