Notice

Vijesti

Položaj žena i muškaraca u političkom i ekonomskom razvoju općine Novi Travnik

U prostorijama Općine Novi Travnik  početkom tjedna održan je okrugli stol na temu: „ Položaj žena i muškaraca u političkom i ekonomskom  razvoju općine Novi Travnik“.

Raspravi o  navedenoj temi prethodila je opširna prezentacija dokumenta“ Gender senzitivna situacijska  analiza“ koju su prirpremili  čanovi Gender radna grupa općine Novi Travnikb a koji je realiziran u okviru Programa Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Okrugli stol je organizira s ciljem boljeg razumijevanja položaja žena i muškaraca u političkom i ekonomskom životu općine te u iznalaženju adekvatnih ideja čija provedba bi potaknula razvoj općine. 

Program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine zajednički implementiraju Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine, Holandska organizacija za razvoj (SNV) i sedam partnerskih općina (Novi Travnik, Orašje, Sapna, Sanski Most, Doboj Jug, Žepče i Novi Grad Sarajevo), a uz financijsku podršku UN WOMEN Fonda za ravnopravnost spolova. Program pruža podršku izradi i provedbi planova za ekonomsko i političko osnaživanje žena u općinama Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Nakon prezentacije Gender senzitivne socio-ekonomske analize Općine Novi Travnik:

Lendo: Nastojaćemo situaciju na terenu poboljšati u korist žene

 

Gender senzitivna socio-ekonomska analiza Općine Novi Travnik, na kojoj je radila lokalna radna grupa uz pomoc Holandske organizacije za razvoj SNV i Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, predstavljena je u utorak u ovoj lokalnoj zajednici.  O nalazima analize govorila je Nela Levarda, koordinatorica Gender radne grupe Općine Novi Travnik. 

“Prije svega kao lokalna zajednica moramo osigurati vrtiće kojih imamo, ali pokušati da ti vrtići budu subvencionirani, da bude dovoljno kvalitetnih mjesta za djecu, da cijena bude prihvatljivija za žene, da ženama otvorimo nova radna mjesta, ali ne samo ženama nego i njihovim muževima, očevima i djeci i da pokušamo cijelu lokalnu zajednicu dovesti u jedan viši stupanj razvoja u smislu riješene komunalne infrastrukture i svih ostalih pratećih sadržaja što čini jedan grad i jednu općinu razvijenom”, kaže Levarda.

Podršku programu Lokaliziranje gendera u Novom Travniku dao je i načelnik Općine, Refik Lendo, uvažavajući značaj jednakog tretmana žena i muškaraca u životu lokalne zajednice.

“Gdje god su žene odgovorne po pitanju direktorskih mjesta zaista to funkcioniše izuzetno dobro. Ali ono što bih ja ovdje posebno istakao jeste izgled lokalne zajednice. Najveći kritičari, ali pozitivni kritičari, u gradu, u lokalnoj zajednici jesu žene, jer one vide daleko bolje šta je to prljavo, šta treba popraviti, gdje treba načelnik i lokalna zajednica da popravi uslove i ambijent i tako dalje,” kaže Lendo. 

Za Nedžadu Tolja, profesoricu biologije, u ovoj fazi razvoja lokalne zajednice, ključno je osnažiti  ženu na način da izgradi samopouzdanje da u djelo spovodi svoje ideje.

“Prva instanca, prvi momenat ključan kod žene jeste njeno samopouzdanje, da žena zna šta hoće, šta želi i sa kojim ciljem, jer sposobna žena može da uradi mnogo, s tim da ima podršku lokalne zajednice, prije toga da ima podršku porodice ukoliko je porodična, da ima podršku lokalne zajednce i naravno one svoje ideje koju treba realizirati”, kaže Nedžada.  

Za Novotravničanku Tanju Mlakić, ugostiteljsku poduzetnicu, važan segment ekonomskog i političkog osnaživanja predstavlja obrazovanje.  

“Educirati, možda pomoći u tome kako se uposliti najlakše. Svi koji bi htjeli uposliti nekoga, traže poznavanje stranog jezika, traže poznavanje služenja kompjuterima, opremom i internetom i svime time. Ja bih na tu temu žene sa naše općine educirala i pomogla im da se osnaže, ojačaju i normalno napreduju i postanu ekonomski neovisne i politički ili ekonomski ravnopravne sa onim drugim svijetom, muškarcima,” kaže Tanja.

Program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine u općinama Sapna, Žepče, Doboj Jug, Orašje, Novi Travnik, Novi Grad Sarajevo i Sanski Most provodi se uz finansijsku podršku UN WOMEN.