Notice

Vijesti

Obavijest za voćare

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede izdalo je slijedeću obavijest za voćare:

Zimsko tretiranje voća obavlja se nakon završene rezidbe i glavna je preventivna mjera zaštite u trajnim zasadima, kojim suzbijamo čitav niz bolesti i štetnika. Zimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se mnogobrojne prezimjele forme štetnika kao što su: lisne, štitaste i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, jabučni cvjetojed, šljivin moljac, a istovremeno se smanjuje pojava šupljikavosti i kovrđavosti lista, bakterijski rak kao i rogač šljive.

Tretiranje se izvodi u vrijeme mirovanja, odnosno pred kretanje vegetacije, čim vremenske prilike dozvole. Koštićavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom. Tretiranje je najbolje obaviti kada su stabla voćaka suha i spoljna temperatura iznad 5-10ºC, da bi se izbjeglo izmrzavanje. Potrebno je da se voćke dobro oprskaju sa svih strana, jer uzročnici prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore.

Za tretiranje se koriste preparati na bazi bakra i mineralna ulja. Navodimo neke od preparata na bazi bakra koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama: Cuperblau-Z, Modra galica, Champion, Nordox 75 WG, a od preparata na bazi mineralnih ulja: Crveni mix, bijelo, plavo ulje u dr. preparate koristite u skladu sa uputstvom proizvođača.

Obavijest je pripremio Konjalić Akif, viši stručni saradnik za voćarstvo u odjeljenju popljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK.

Molimo proizvođače da obavijeste pčelare iz svog okruženja da će vršiti tretiranje zasada kako bi pčelar u tom periodu mogao da zatvori pčele i opasnost od trovanja pčela svede na što manju mjeru. Pored toga preporučuje se da se zasadi tretiraju u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, te da se tretiranje vrši po mirnom vremenu (bez vjetra).