Notice

Vijesti

Obavijest vlasnicima zasada jabuke i kruške

Od kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobili smo preporuke za poljoprivrednike koji imaju zasade jabuke i kruške koje u cjelosti prenosimo:

Tokom ove sedmice predviđaju se maksimalne temperature zraka u vrijednostima od 12 do 23ºC, što izrazito pogoduje razvoju pupova jabuke i kruške koji se na većini lokaliteta kantona SBK/KSB, nalaze u fenofazi pojave cvjetne glavice i ružičastih pupova zavisno od sortimenta. Obzirom das u gore navedene temperature bile praćžene i povremenom kišom može doći do razvoja krastavosti (Venturia), zato voćare savjetujemo da izvrše preventivnu zaštitu plantažnih zasada jabuke i kruške.

Preporučujemo da zaštitu zasada jabuke i kruške obavite fungicidima kod kojih je aktivna supstanca ditianon, trifloksistrobin, mankozeb  i sl. Mteorolozi su za naredni period najavii stabilno vrijeme, a ukoliko dođe do lokalnih pljuskova zaštitna prskanja ponoviti u razmaku 5 do 7 dana.

Na prostoru SBK/KSB vremenski period kretanja vegetacije je različit i tretman zasada treba da se izvrši kada se pojave cvjetne glavice na biljkama.