Notice

Vijesti

OBILJEŽAVANJE DJEČIJE NEDJELJE U OPĆINI NOVI TRAVNIK

Prva sedmica u oktobru se tradicionalno obilježava u cijelom svijetu kao „Dječja sedmica“, s ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci. Kao i svake godine, Centar za socijalni rad Novi Travnik je obilježio „Dječju sedmicu“ kroz niz aktivnosti.

Tokom ove sedmice  upriličeno je druženje sa štićenicima JU Edukacijsko rehabilitacijskog centra „Duga“ u Novom Travniku, prilikom čega su svim štićenicima uručeni prigodni darovi. Posebno priznanje je upućeno štićenicima koji su na tek završenom sportskom takmičenju u Sarajevu osvojili devet medalja.

Kao i svake godine, organiziran je posjet djeci bez roditeljskog staranja, a koja su smještena u hraniteljske porodice i u male domove, prilikom čega su također uručeni skromni darovi.

Ovom prilikom djelatnici Centra su posjetili i 4-oro djece sa područja općine Novi Travnik, a koja su oboljela od teških i neizlječivih bolesti i potječu iz materijalno ugroženih porodica. Posjete su za cilj imale savjetodavnu i materijalnu podršku djeci i porodicama, a kako bi im barem na trenutak olakšali situaciju u kojoj se nalaze.

U prostorijama JU dječjeg vrtića „Novi Travnik“ održana je kreativna radionica za srednju grupu djece na temu „Prijateljstvo/drugarstvo“. Sav materijal koji je korišten za ovu radionicu doniran je vrtiću te će služit za  njihovo daljnje kreativno stvaralaštvo. Djelatnici ovog Centra su zajedno sa tetama i djecom upriličili šetnju gradom i na taj način podržali njihovu aktivnost obilježavanja dječje nedjelje kroz igru i recitaciju.

Tokom ove šetnje ispred zgrade općine Novi Travnik, dočekali su ih djelatnici iste i prigodnim darovima obradovali mališane.

Obilježavanje „ Dječje nedjelje“ je podržalo Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBK/KSB Travnik  i Općina Novi Travnik