Notice

Vijesti

Uz posjetu vatrogascima i policiji , 867 učenika pogledalo 3D sinkronizirani film

Projekciji sinkroniziranog filma  u 3D tehnici  „Čuvari tajnog kraljevstva“, u Domu kulture, prisustvovalo je 867 učenika svih škola sa područja naše općine. Reakcije mališana kao i njihovih nastavnika više su nego pozitivne, što govori da je izabran  događaj primjeren uzrastu osnovaca.

Naime, DP ORŠK“ kroz komercijalne aktivnosti  organizirao je  izvođenje predstave za osnovce po cijeni od 4,00 KM.  Općina Novi Travnik, koja ovih dana provodi aktivnosti na obilježavanju Dana Općine (14.06.2013) kroz različite programe i za različite ciljne grupe građana prepoznala je potrebu  što većem broju djece omogućiti gledanje filma . Uzimajući u obzir teške ekonomske prilike u kojima se nalazi veliki broj  roditelja, Općina je izrazila je spremnost subvencionirati dio karte na način da uz dvije konvertibilne marke koje će izdvojiti roditelji ili škola , po svakom djetetu dodaju još dvije KM, iz općinskog proračuna.  Ta subvencija svakako je doprinijela ovakvom masovnom odzivu djece, na  zadovoljstvo djece , roditelja, nastavnika i djelatnika Općine.

Nakon  odgledanog filma veća grupa osnovaca posjetila je Vatrogasni dom gdje ih je uz vatrogasce ugostio i Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Hamid Migalo. Osnovci su upoznati sa radom vatrogasaca a demonstrirani su im i načini gašenja požara. Djevojčice i dječaci imali su priliku i sami rukovati tzv šmrkovima za gašenje požara pri čemu su se pojedinci posebno iskazali te dobili  Plaketu „ Najbolji mali vatrogasac“.

Nakon vatrogasaca, domaćini  novotravničkih osnovaca bili su uposlenici  Policijske stanice Novi Travnik.  Obilazeći zgradu policije djeca su poseban interes iskazala za prostorije tzv „pritvorske jedinice“ kao i  poslove operativnog dežurstva.  Policajci su nakon prezentacije djelokruga rada policije i  zanimljivosti iz rada na terenu, izvršili kratko testiranje  zapamćenog i dvoje  djece nagradili Plaketom  „Najbolji mladi policajac“.