Notice

Vijesti

Načelnik Dujo ugostio Velimira Bugarina autora knjige “ Abecedarij Novog Travnika”

https://photos.app.goo.gl/FRTsecXfX7otLEeP9

 Za pregled fotogalerije, kliknite na fotografiju iznad 

Velimir Bugarin autor je knjige “Abecedarij Novog Travnika” koja svoju veliku promociju čeka, obzirom da su na snazi mjere o zabrani okupljanja više od 30 osoba. U međuvremenu, prvo pojavljivanje ovog zanimljivog štiva o prošlosti i sadašnjosti našeg grada i općine zabilježeno je u emisiji B Podcast, gdje je, sudeći po reakcijama publike, naišla na dobar odgovor publike.

Načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo ugostio je Velimira Bugarina te mu dao potporu u daljem radu te kazao kako svaki građanin Novog Travnika ima pravo biti ponosan na ovu knjigu jer je ona neiscrpan izvor povijesnih informacija i podataka.

Velimir Bugarin načelniku je darovao knjigu sa posvetom te se zahvalio na ostvarenoj suradnji .

Načelnik Dujo istako je važnost ove knjige kako za građane koji žive i rade u Novom Travniku tako i one koji se nalaze u inozemstvu te dodao kako će knjiga biti izuzetno važno štivo za mlade te naraštaje koji tek dolaze.

O knjizi Velimira Bugarina nadahnuto su govorile brojne ugledne osobe iz različitih oblasti društvenog života a mi izdvajamo samo neka razmišljanja:

“Impresioniran sam gotovo detektivskim istraživačkim potragama kroz koje autor dolazi do informacija o ljudima i događajima koji su gotovo zaboravljeni i od samih sudionika i stvaratelja. Ovo je osobito važno s obzirom na činjenicu da većina aktera tih sjećanja i priča više ne živi u Novom Travniku ili nije uopće među živima, stoga nam kroz ovu publikaciju izranja jedan nepoznati Novi Travnik, što je s obzirom na do sada provedena istraživanja ovog malog grada, bilo neočekivano.”

doc. dr. sc. Mario Katić

“Autor ove knjige nazvao je svoje djelo „Abecedarij Novoga Travnika“, čime je već u naslovu naznačena tematika kojom se pozabavio. U uvodu piše da je cilj pisanja ove knjige bio „proširivanje spoznaje o povijesnim mijenama i etnokulturnim procesima koji su se dogodili u Novom Travniku“. Mislim da je upravo Novi Travnik zanimljivo i plodno područje ovakvog istraživanja, jer su se upravo ovdje na malom području i u kratko vrijeme susreli mnogi ljudi iz različitih krajeva s područja južnoslavenske federalne državne tvorevine te su usprkos sveukupnoj propagandi, donijeli sa sobom sve oblike kulturnog nasljeđa svoga zavičaja, kao i nacionalne i vjerske običaje zavičaja odakle su dolazili.”

prof. dr. Pavo Jurišić

“Kognitivnom analizom povijesnih tema o „gradu mladosti“ autor je demonstrirao kroz znanstvenu fleksibilnost, smionost i analitičku stručnost. On bez zadrške govori o vremenima, običajima, likovima, političkim gibanjima, Đuri Pucaru, Josipu Brozu Titu i mnogim drugim ličnostima toga vremena, koji su u našim očima danas „persona non grata“, a u vremenu rađanja grada i industrijskog giganta Bratstva svima bili „dragi drugovi“. Kao iskusni povijesni analitičar, autor ima cilj predstaviti grad „sa svim svojim specifičnostima i zanimljivostima koje mogu pridonijeti boljem poznavanju prošlosti i životne svakodnevice“.” 

dr. sc. don Anto Ledić

 

Nakon višegodišnjeg istraživanja, prikupljanja građe, analize i interpretacije prikupljenih podataka svjetlo dana konačno je ugledala knjiga autora Velimira Bugarina, “Abecedarij Novog Travnika”. Knjiga obuhvaća razdoblje od nastanka Novog Travnika 1949. godine do 2019. godine, premda se parcijalno dotiče ključnih događanja iz 2020. godine. U fokusu pisanja je grad sa svim svojim specifičnostima i zanimljivostima koje mogu pridonijeti boljem poznavanju prošlosti i životne svakodnevice. Međutim, nemoguće je pisati samo o gradu, a da se pri tome čitatelju ne omogući šira slika grada i njegove okoline koji su u međusobnoj interakciji. Knjiga se sastoji od dvije zasebne cjeline. U prvom dijelu autor opisuje povijesni razvoj grada, svakodnevicu, djetinjstvo, spomenike, stanovništvo, izbor lokacije za izgradnju tvornice Bratstvo i zdravstvo. U drugom dijelu abecednim redom opisno navodi: obrazovne ustanove, kulturno-umjetnička društva, glazbene grupe, vjerske zajednice, medije, sportske klubove, planinarska društva, institucije, tvrtke, industrijske zone, osobe iz kulturnog, sportskog, vjerskog, političkog i drugih sfera javnog života.