U okviru projekta Snaga lokalnog koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Udruženje Mreža za izgradnju mira poziva organizacije civilnog društva koje djeluju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u sljedećim kantonima: Bosansko- podrinjski kanton (BPK), Hercegovačko – neretvanski kanton (HNK), Kanton Sarajevo (KS), Posavski kanton (PK), Srednjobosanski kanton (SBK), Unsko-sanski kanton (USK) i  Zeničko – dobojski kanton (ZDK), teritoriji Republike Srpske (RS) i  Brčko Distrikta (BD BiH) da dostave svoje projektne ideje koje se tiču općeg dobra, omogućavaju rješavanje ključnih izazova u lokalnim zajednicama i usmjerene su na pozitivne promjene u društvu.

Projektni ciljevi treba da podržavaju jačanje socijalne kohezije među građanima kroz umrežavanje i njihovo osnaživanje da se samoorganiziraju, učestvuju i uključuju u rješavanje specifičnih pitanja u svojim lokalnim zajednicama. Također, ciljevi treba da uključuju razvoj lokalnih resursnih organizacija i lokalnih inicijativa.

CILJ PROJEKTNOG PRIJEDLOGA

Financijska podrška se pruža s ciljem osnaživanja lokalnih organizacija i inicijativa koje povezuju građane i motiviraju  ih da se samoorganiziraju, sudjeluju i budu inkluzivni u rješavanju problema i izazova s kojima se njihova lokalna zajednica suočava.

USAID Snaga lokalnog LRO/A ima za cilj:

– Povećati građansko sudjelovanje lokalnog stanovništva u razvoju lokalnih zajednica na teritoriju: BPK, HNK, KS, PK, SBK/KSB, USK i ZDK, teritoriju RS i BD BiH;

– Poboljšati životni standard lokalnog stanovništva pružanjem podrške i konkretnom pomoći lokalnim dionicima (mjesne zajednice – MZ i nevladine organizacije), uključujući građane i druge relevantne zainteresirane strane (općinske uprave, poslovni sektor, dijaspora i dr.), te korištenjem lokalnih izvora financiranja;

– Ojačati neformalne i formalne grupe civilnog društva da se razviju u lokalne resursne organizacije unutar svojih zajednica, putem identifikacije i osnaživanja lokalnih aktera koji će se baviti specifičnim potrebama i pitanjima koristeći vlastite resurse.

TKO MOŽE PODNIJETI PRIJAVU?

Poziv za podnošenje projektnih prijedloga je otvoren, na jednakim osnovama, za sve registrirane organizacije civilnog društva (OCD), udruženja i fondacije – registrirane u skladu sa zakonima BiH. Kandidati moraju imati iskustvo u provođenju projekata i radu na teritoriju FBiH, točnije: teritoriji BPK, HNK, KS, PK, SBK, USK i ZDK, kao i na teritoriju RS i BD BiH.

UKUPNA VRIJEDNOST GRANTA

Ukupan iznos granta po ovom pozivu iznosi $950.000.  Grant šema podrazumijeva dvije vrste grantova.

Grant za razvoj lokalnih zajednica u ukupnom iznosu od $930,000 bit će dodijeljen lokalnim resursnim organizacijama. Grant za institucionalni razvoj OCD i izgradnju njihove održivosti  u ukupnom iznosu od  $20,000 za OCD.

Više informacije možete pronaći na sljedećem linku.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17