Notice

Vijesti

Info sesija o kriterijima dodjele malih grantova u okviru projekta PRO-Budućnost

Koji je cilj, kome su namijenjeni i pod kojim kriterijima se dodjeljuju mali grantovi u okviru projekta PRO-Budućnost zainteresira udruge i neformalne grupe građana mogu saznati na info sesiji:

  • 22.listopada/oktobra 2018. od 11,00 sati u zgradi općine Gornji Vakuf Uskoplje ili
  • 24. 10. 2018. od 14.00h u Sarajevu, u prostorijama Centra za zdravo starenje, Općine Centar Sarajevo, ul. Titova 12.

Mladi, neformalne grupe, udruženja žrtava rata, nevladine organizacije usmjerene ka promoviranju međureligijskog dijaloga i općine/gradovi u kojima se provodi projekat PRO-Budućnost od 21. 09. 2018. godine mogu predložiti svoje ideje i projekte izgradnje mira i jačanja povjerenja.  

 

Projekat PRO-Budućnost u kontinuitetu osigurava bespovratna sredstva za pomenute grupe kako bi doprinijele procesu pomirenja i izgradnje povjerenja u BiH, zagovarale za mir i kolektivnu viziju za stabilnu budućnost i povezivale lokalne zajednice.

Ove godine se od aplikanata očekuje da svoje ideje i prijedloge kreiraju u skladu sa Platformom za mir koja je rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada projekta PRO-Budućnost u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Platformu za mir zajednički su stvarali gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera.

Platforma za mir šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi, što je na terenu već vidljivo kroz brojne aktivnosti.

Javni poziv za dodjelu malih grantova objavljen je na Međunarodni dan mira 21. septembra/rujna na web stranici www.probuducnost.ba, na Facebook stranici PRO-Buducnost, web stranici Općine Novi Travnik i web stranicama drugih projektnih partnera,  

USAID-ov projekat PRO-Budućnost provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).