bb.jpg

U cilju učinkovite i transparentne provedbe Akcionog plana/ Mape puta za Ugovor o paketu energetske  potpore za državu i izgradnju   otpornosti u okviru Instrumenata zapredpristupnu pomoć  (IPA III za 2023. godinu) u dijelu koji se odnosi  na mjeru potpore energetski siromašnim  kućanstvima/domaćinstvima  s ciljem  prevazilaženja rasta troškova grijanja u sezoni grijanja  2022/2023 Federalno ministarstvo rada  i socijalne politike i Općina Novi Travnik danas su u Sarajevu  potpisali Sporazum o  suradnji  na realiziranju Programa mjera potpore energetski siromašnim kućanstvima/ domaćinstvima.

 Svrha Programa utroška sredstava je osiguranje financijske potpore energetski siromašnim domaćinstvima/kućanstvima, izloženim  negativnim efektima poskupljenja energenata u sezoni grijanja 2022/2023.

Korisnici  Programa utroška sredstava su  energetski  siromašna kućanstva/domaćinstva razvrstana po kategorijama i to:

Kategorija1: Kućanstva7domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju  prijeko  potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu  osigurati  sredstva za život po nekom drugom temelju, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno  pravo na stalnu novčanu  pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kategorija2 :  Kućanstva7domaćinstva u kojima žive djeca koja su,  zaključno s 31.05.2023. godine ostvarila pravo na dječji dohodak na temelju Zakona o  materijalnoj  potpori  obiteljima s djecom u  Federaciji BIH.

Kategorija3:  Kućanstva/domaćinstva u kojima  su najviše dva člana korisnici prava na penziju/mirovinu po propisima penzijsko/mirovinsko – invalidskog osiguranja u iznosu  koji nije viši od iznosa zagarantirane penzije/mirovine za 12. mjesec 202. godine prema podacima Federalnog  zavoda za penzijsko/mirovinsko  - invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici srazmjerne penzije/mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član kućanstva/domaćinstva tijekom 2023. godine nije ostvarivao  dodatna primanja po temelju radnog odnosa.

kategorija 4:  Kućanstva/domaćinstva u kojima su tijekom  prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti  ili nepoznatog identiteta drugog roditelja živjeli sa samo jednim roditeljem  koji u tom periodu nije ostvarivao prihode koji se oporezuju  po propisima o  porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po  temelju radnog odnosa u iznosu  višem  od iznosa najniže plaće u Federaciji BIH u 2022. godini.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17